poort kluis 1 png

 

Het project "De Groote Oorlog rond de Kluis 1914-1918" was een initiatief van de lokale heemkundekringen uit Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille, Cranendonck (NL), Valkenswaard (NL), Heeze, Leende en Zesgehuchten (NL) en bracht de herdenking van de Eerste Wereldoorlog  terug op het regionaal (lokaal) grensoverschrijdend (BE/NL) niveau. Door middel van 5 goed afgewogen opeenvolgende thematische deelprojecten voor de periode 2014-2018, werd een zo volledig mogelijk beeld gegeven en werd een herbeleving van belangrijke historische gebeurtenissen gerealiseerd

Adolf Bové Oorlogsslachtoffer in Congo

belgioschcongo1914jpgAdolphe Honoré Gustave Bové werd geboren te Wetteren op 2 april 1885 als zoon van Gustaaf Bové en Ernestine Harteel. Hij was ongehuwd en woonde te Kaulille, Raak 16.
Hij is overleden op 17 juli 1915 in het kamp van Kilawa (Belgisch Congo) ten gevolge van de verwondingen opgelopen tijdens de gevechten in Luvungi aan de grens van Belgisch Congo met Duits Oost-Afrika (Luvungi ligt nu in de provincie Kivu aan de grens met Rwanda).

Na het lager onderwijs trok Adolf naar de kadettenschool. Hij werd in 1901 ingedeeld bij de fortenartillerie van de versterkte vesting Namen. In 1906 verliet hij het leger om als bediende aan de slag te gaan bij de Koninklijke buskruitfabriek van Wetteren/Caulille.

 

Nadat koning Leopold II in 1908 Congo aan België had geschonken, vertrok Adolf naar deze kolonie als vrijwilliger en militair waarnemer.

Hij verbleef in Elisabethstad (nu Lubumbashi, hoofdstad van de provincie Katanga) toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak en ook in Afrika de vijandelijkheden losbarstten. Op 1 augustus 1914 trad hij als onderofficier in dienst bij de Force Publique, het koloniaal leger in Congo.
Adolf werd op 9 september 1914 aangeduid voor de noordelijke sector en nam tijdens de eerste veldtocht deel aan gevechten tegen de Duitse koloniale troepen.
Op 6 februari 1915 werd hij ernstig gewond door twee kogels bij de gevechten in Luvungi. Hij werd weggevoerd naar het kamp van Kilawa, waar hij overleed op 17 juli 1915.

Hij ontving postuum enkele eervolle onderscheidingen:
- Gouden medaille in de orde van de Afrikaanse ster met palm
- Oorlogskruis

logosbanner