poort kluis 1 png

 

Het project "De Groote Oorlog rond de Kluis 1914-1918" was een initiatief van de lokale heemkundekringen uit Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille, Cranendonck (NL), Valkenswaard (NL), Heeze, Leende en Zesgehuchten (NL) en bracht de herdenking van de Eerste Wereldoorlog  terug op het regionaal (lokaal) grensoverschrijdend (BE/NL) niveau. Door middel van 5 goed afgewogen opeenvolgende thematische deelprojecten voor de periode 2014-2018, werd een zo volledig mogelijk beeld gegeven en werd een herbeleving van belangrijke historische gebeurtenissen gerealiseerd

30.000ste Last Post

30000Last Post2 filtered

Ieper, 9 juli 2015

87 jaar klinkt nu al de Last Post aan de Menenpoort te Ieper, met uitzondering van de periode van de Duitse bezetting tijdens WO II

30.000 keren intussen !
Reden genoeg om er nu bijzondere aandacht aan te besteden.

Enkele honderden genodigden mochten uiteindelijk plaatsnemen onder de Menenpoort. Maar eerst was er in het cultureel centrum van Ieper een academische Zitting. Bijzonder was de toespraak van Brendon Nelson, voormalig ambassadeur voor Australië, die vooral wees op de grote drama’s voor de vele families die hun zonen tijdens de Grote Oorlog verloren. Zeer treffend was het voorbeeld van een Australische familie die zijn drie zonen op één en dezelfde dag verloor.
Vlaams Minister president, Geert Bourgeois sloot het academisch gedeelte af.
De verplaatsing naar de Menenpoort werd in colonne per bus afgelegd, waarna de plechtigheid kon starten, deze keer zonder het gewone aanwezige publiek. Deze kon de plechtigheid via grote schermen volgen.


Wim Opbrouck leidde de hele ceremonie.

Niet alleen werd de plechtigheid aan de Menenpoort zelf uitgevoerd, maar er werd ook contact gelegd met vertegenwoordigers uit het verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, India en Duitsland. Ook enkele andere brandweerkorpsen in binnen- en buitenland kregen via groot scherm aandacht, want zij gingen in op het voorstel om ook in de kazernes een Last Post-eerbetoon te brengen. De reden is duidelijk, want in Ieper wordt de Last Post al voor de 30.000ste keer door brandweervrijwilligers geblazen!

De bloemenhulde werd geopend door koningin Mathilde en afgerond door de Belgische vertegenwoordigers, waaronder Geert Bourgeois, Siegfried Bracke en Steven Vandeput.

Na afloop van de ceremonie die ruim een uur duurde, was er een kleine receptie ten stadhuize.

Meer info : http://www.lastpost.be/nl/home

last post 430000Last Post1 filtered

logosbanner