poort kluis 1 png

 

 

2018klein

 

 

DEFINITIEF GESLOTEN.

26 mei 2019 was de laatste dag.

Boven verwachting hebben we in de periode 2014 tot 2019 meer dan 25.000 bezoekers mogen ontvangen!!

 

1914 Achel

achel dorp kerkIn 1914 telde Achel 1585 inwoners
Achel was een rustig agrarisch dorp en kende als enige industrie de trijpfabriek "Schellens" gebouwd bij de voormalige teutenwoning van de familie Simons.
Sommigen zochten hun heil als dagloner, dienstmeid, knecht of trokken verderop naar de zinkfabrieken van Budel-Dorplein en Overpelt of vonden werk bij de "IJzerenweg" in Hamont en Achel-Statie.

Graaf Cornet d'Elzius de Peissant was sinds 1901 burgemeester van Achel en tevens provincieraadslid. Hij verbleef met zijn familie in het kasteel Genebroek nabij het dorpscentrum.


Pastoor Bierkens was één van de initiatiefnemers voor de uitbreiding en verbouwing van de 15de eeuwse Sint-Monulfus en Gondulfuskerk, die in 1913 plechtig werd ingewijd. In het nabije klooster verzorgden de zusters jozefienen het basisonderwijs en er werd een huishoudklas voor meisjes ondergebracht.
Thomas Watson, een kunstenaar van Engelse afkomst, had zich in Achel gevestigd en genoot in de streek faam als religieus beeldhouwer.
Naast harde arbeid bleef er wat tijd over voor het verenigingsleven. Achel kende twee schutterijen (Sint-Anna en Monulfus en Gondulfus) en een boogschuttersvereniging, genaamd Prins Albert.

In de lokale muziekschool werden de muzikanten klaargestoomd voor een actieve carrière in de Koninklijke Fanfare Kempenbloei , die op vele internationale wedstrijden en lokale festiviteiten present was.

achel kluis oostzijdeIn het noorden van de gemeente ligt de Achelse Kluis. De monnikengemeenschap van de Sint-Benedictusabdij brouwde er het Paters Vaatje en baatte eveneens een koperslagerij, zadelmakerij, drukkerij, boekbinderij en zelfs een foto-atelier uit.
In het noordwesten van Achel werd op het gehucht de Rodenrijt in 1866 een spoorweg aangelegd voor de belangrijke verbinding tussen het Kempens steenkoolbekken en Nederland.

achel statiestraat 1913Het station was een grensstation met quarantainestallen om ingevoerd Nederlands vee te controleren op besmettelijke ziektes. Naast de kazerne voor douanen en werkmanswoningen ontstond een stationswijk met hotels, cafés en winkels.
In Achel-Centrum was 1 hotel en in Achel-Statie waren er 4. Verder telde Achel enkele kruidenierszaken, twee klompenmakerijen, een schoenmakerij, een smederij, een schrijnwerkerij, een brouwerij en meerdere cafés.

Aan de Statie was er een ontvangstkantoor van de douane.

logosbanner