poort kluis 1 png

 

Het project "De Groote Oorlog rond de Kluis 1914-1918" was een initiatief van de lokale heemkundekringen uit Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille, Cranendonck (NL), Valkenswaard (NL), Heeze, Leende en Zesgehuchten (NL) en bracht de herdenking van de Eerste Wereldoorlog  terug op het regionaal (lokaal) grensoverschrijdend (BE/NL) niveau. Door middel van 5 goed afgewogen opeenvolgende thematische deelprojecten voor de periode 2014-2018, werd een zo volledig mogelijk beeld gegeven en werd een herbeleving van belangrijke historische gebeurtenissen gerealiseerd

Slachtoffers Doodendraad

Slachtoffers aan de draad vielen ten gevolge van elektrocutie of onder het vuur van de grenswachters. In zijn meest recente tellingen heeft Prof. dr. Alex Vanneste het over meer dan duizend slachtoffers aan de draadversperring. Wij zullen echter wellicht nooit het juiste aantal slachtoffers aan de versperring kennen omdat de meeste Duitse verslagen van de grensbewaking tijdens WO II werden vernietigd. We kunnen enkel terugvallen op de (zeldzame) Belgische berichtgeving, berichten in Nederlandse kranten en tijdschriften uit die periode en de gegevens in gemeentelijke en andere archieven.

Onder het totale aantal slachtoffers telt men 50% Belgen, 25% Duitsers, 10% Nederlanders, 10% Russen en 5% anderen. Hiervan zou 75% omgekomen zijn door elektrocutie en 20% door vuurwapens. Van de overige slachtoffers is de doodsoorzaak niet bekend.

In onze dorpen vielen er tenminste 61 slachtoffers, waarvan 49 gedood werden door elektrocutie (80 %) en 12 werden doodgeschoten aan de draad (20 %). Het ging om 39 Belgen (63%), 12 Duitsers (20%), 6 Nederlanders (10%) en 4 Russen (7%).

 

Hieronder een fragment van het opzoekingswerk van Jaak Jansen :

draadslachtoffers

logosbanner