poort kluis 1 png

 

 

2018klein

 

 

DEFINITIEF GESLOTEN.

26 mei 2019 was de laatste dag.

Boven verwachting hebben we in de periode 2014 tot 2019 meer dan 25.000 bezoekers mogen ontvangen!!

 

1914 17/10 - De grens over

Dat er bij het uitbreken van een oorlog een enorme stroom vluchtelingen ontstaat is een gekend fenomeen. In een brief die de heer Anton Philips –stichter van de Philipsfabrieken - kort na het uitbreken van de oorlog in 1914 aan zijn dochter schreef, lezen we dat de Achelse burgemeester, graaf Cornet de Peissant ook naar Nederland vluchtte en onderdak vond in Eindhoven.


Tekst uit de brief:

philips1

 

Zaterdag 17 october 1914

Lieve beste Anneke!

De vorige week hebben we u niet kunnen schrijven omdat we het ontzettend druk hadden met die stakkers van vluchtelingen, moeder was den heelen dag in de weer, van 's morgens tot 's nachts 2u. om al die stakkers eten te geven, slaapplaatsen te bezorgen enz. enz .

Bij ons in de fabriek gaat het ontzettend druk, we hebben het nog nooit zo druk gehad en nooit zoveel gemaakt nu de Duitsers niet meer mogen leveren in Rusland, Eng. kolonies enz.enz. komen er bij ons stromen orders binnen. We maakten deze dagen 50.000 per dag en 4000 half Watt. 't Is heerlijk voor het werkvolk. In het begin was het een heele aframing in Eindhoven of we door zouden werken of niet, dat begrijp je, maar nu worden er hooge lonen verdiend al heeft een vader geen erk op een ander fabriek (zooals sigaren) dan verdienen de meisjes nu toch ruim genoeg dat het hele gezin kan leven.

Moeder zal je morgen schrijven, daar moeder vandaag erg in de weer is geweest, en nu even zit te praten met onze vluchtelingen Graaf en Gravin de Cornet burgemeester van Achel met drie kleine kinderen en dienstbode. Het zijn aardige gezellige menschen van onze leeftijd trekken de volgende week in het huis van Smits van Oyen-Regent met nog een broer zuster en de moeder. Nu lieve Anke houd u maar goed heel veel zoentjes van uw vader.

 

Veel mensen zochten hun heil in de naburige grensgemeenten Valkenswaard, Borkel en Schaft, Leende , Geldrop, Heeze, Zesgehuchten, Maarheeze, Budel, ... waarvan het aantal geschat mag worden op een 2000-tal mannen, vrouwen en kinderen !

Tijdens de tentoonstelling is een database over de vluchtelingen beschikbaar met gegevens over hun afkomst, beroep, leeftijd, wie ze heeft opgevangenen en tot wanneer ze in onze grensgemeenten verbleven.

Hieronder een greep uit onze database

 

  vlucht

 

logosbanner