poort kluis 1 png

 

Het project "De Groote Oorlog rond de Kluis 1914-1918" was een initiatief van de lokale heemkundekringen uit Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille, Cranendonck (NL), Valkenswaard (NL), Heeze, Leende en Zesgehuchten (NL) en bracht de herdenking van de Eerste Wereldoorlog  terug op het regionaal (lokaal) grensoverschrijdend (BE/NL) niveau. Door middel van 5 goed afgewogen opeenvolgende thematische deelprojecten voor de periode 2014-2018, werd een zo volledig mogelijk beeld gegeven en werd een herbeleving van belangrijke historische gebeurtenissen gerealiseerd

2018 - Tentoonstelling van een ongekend WO I-verhaal geopend

2018 27 juli 2018. In de Achelse Kluis werd de allerlaatste tentoonstelling rond de Eerste Wereldoorlog geopend. Centraal staan het einde van de Eerste Wereldoorlog en de catastrofale treinontploffing in Hamont op 18 november 1918. Met de expo komt er een einde aan een ongekend samenwerkingsverband tussen negen heemkringen uit onze grensregio Noord-Limburg en Noord-Brabant.


De rode draad doorheen dit vijf jaar durende project was een verzorgde tentoonstelling op het binnenplein van de werkhuizen van de Achelse Kluis. Met deze laatste tentoonstelling en dito brochure wordt het project De Groote Oorlog rond de Kluis afgesloten. Het bundelt alle voorgaande thema’s, maar legt de nadruk op het einde van de oorlog en de directe gevolgen: de wapenstilstand en de voorbode van een nog ernstiger conflict: WO II. Maar ook nu zal het laatste woord niet gezegd zijn over de duistere omstandigheden van de treinontploffing.
De tentoonstelling is te bekijken elke zaterdag en zondag tussen 12:00 en 16:00 uur tot en met 28 oktober en van 6 april tot en met 26 mei 2019.

 

 

2018 12018 3

tentoonstelling 2018

logosbanner