poort kluis 1 png

 

Het project "De Groote Oorlog rond de Kluis 1914-1918" was een initiatief van de lokale heemkundekringen uit Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille, Cranendonck (NL), Valkenswaard (NL), Heeze, Leende en Zesgehuchten (NL) en bracht de herdenking van de Eerste Wereldoorlog  terug op het regionaal (lokaal) grensoverschrijdend (BE/NL) niveau. Door middel van 5 goed afgewogen opeenvolgende thematische deelprojecten voor de periode 2014-2018, werd een zo volledig mogelijk beeld gegeven en werd een herbeleving van belangrijke historische gebeurtenissen gerealiseerd

ORAM Zone V – Eindhoven en Belgisch Noord-Limburg

13 04 Oram EindhovenDeze zone werd opgedeeld in drie sectoren. Elke sector had zowel in België als in Nederland de beschikking over postbussen en koeriers. Passeurs zorgden voor het overbrengen van berichten naar de andere kant van de grens. Opvallend is dat de Koninklijke Marechaussee vrije doorgang verleende in het grensgebied waar nochtans de Staat van beleg van kracht was.

Sector I Eindhoven

Spoorwegbeambte Emile Maes (ORAM 5006) uit Kessel-Lo was gevlucht naar Eindhoven en werd betrokken in de contraspionage rond de lichtstad. Hij heeft enkele Hamontenaren kunnen overtuigen om een netwerk met vier lijnen verder uit te bouwen:

Lijn 1: Leuven – Hamont – Budel - Eindhoven
Lijn 2: Leuven – Hamont – Kessenich – Weert – Eindhoven
Lijn 3: Hasselt – Hamont – Budel – Eindhoven
Lijn 4: Brussel – Lommel – Luijksgestel – Eindhoven

 

 

 

 

aoram berichtjeHamontenaren die meewerkten voor de dienst ORAM:

o Jean Daemen (ORAM 5009), fietsenmaker uit de Budelpoort, als koerier voor lijn 2 in Nederland
o Fabrieksarbeiders Emmanuel Van Winkel en Alphonse Bogaerts verbleven te Budel-Dorplein, contraspionage tot september 1917
o Arnold Bergs, fabrieksarbeider, vluchtte naar Budel, koerier voor lijn 1
o Léonard Prié, handelsreiziger, postbus voor de lijnen 1 en 2
o Franz Theyssen, handelaar, koerier voor lijn 1
o Oscar Robyns, spoorwegbeambte, verbleef in Luyksgestel, lijn 4
o Renier Cardinaels, landbouwer Hamont-Lo, passeur, lijn 3
o Maria Janssen (wed. Strackx), koerier, lijn 3
o August Fontaine, onderstationschef, rekruteren van agenten
o Baptist Willekens, fabrieksarbeider, passeur, lijn 3

oram bijouxCollectie J.L. Moreau

 

 

 

De passeurs in dienst van ORAM waren van grote waarde voor het War Office. Zij kenden betrouwbare en snelle methodes om inlichtingen en personen over de grens te brengen. Het grootste netwerk, La Dame Blanche, maakte hier dankbaar gebruik van.

Sector II Eersel

De meeste agenten die de opdracht hadden om nieuwe netwerken op te zetten in België, werden via deze sector het land binnengeloodst of konden hierlangs snel wegvluchten. De belangrijkste persoon in deze sector was Charel Willekens uit Lommel.

Sector III Roermond

Sector III had een gelijkaardige werking als sector I en was bovendien belast met de controle van de grens met Duitsland.

 

 

afbeeldingen collectie J.L Moreau.

logosbanner