poort kluis 1 png

 

Het project "De Groote Oorlog rond de Kluis 1914-1918" was een initiatief van de lokale heemkundekringen uit Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille, Cranendonck (NL), Valkenswaard (NL), Heeze, Leende en Zesgehuchten (NL) en bracht de herdenking van de Eerste Wereldoorlog  terug op het regionaal (lokaal) grensoverschrijdend (BE/NL) niveau. Door middel van 5 goed afgewogen opeenvolgende thematische deelprojecten voor de periode 2014-2018, werd een zo volledig mogelijk beeld gegeven en werd een herbeleving van belangrijke historische gebeurtenissen gerealiseerd

Spionage: een korte geschiedenis

Een leger zonder geheim agenten is zoals een man zonder oren noch ogen
(Chinese strateeg Sun Tsu, 6de eeuw v. Chr.)

3 01 Het oog in het sleutelgatEen geheim agent, tegenwoordig officier inlichtingen en veiligheid genoemd, is iemand die voor een inlichtingendienst op een heimelijke manier informatie voor zijn land inwint, analyseert en verwerkt. Een geheim agent die zich in een ander land dan het zijne bevindt, wordt spion genoemd. Deze heeft de taak om bijvoorbeeld de legersterkte of intenties van de vijand te achterhalen, de economische en politieke situatie in kaart te brengen en desgevallend sabotage te plegen. Om deze inlichtingen te verkrijgen zoekt de spion naar betrouwbare lokale informanten die goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in hun omgeving. Zij vormen een belangrijke schakel, maar mogen niet weten voor wat of voor wie zij hun informatie verschaffen. Zodra de spion voldoende bruikbare inlichtingen heeft verzameld, is het een kunst om deze gecodeerd aan zijn inlichtingendienst te bezorgen.

 

 

Het opzetten van een degelijk netwerk is gevaarlijk en gebeurt onder de hoogste geheimhouding, maar kent - eens geactiveerd - dikwijls een kort bestaan.

3 02 Het paard van TrojeSpionage is zo oud als het oorlogvoeren zelf, gaande van eenvoudige verkenningsactiviteiten tot het verstrekken van valse inlichtingen. De 20ste eeuw was de periode waarin de inlichtingendiensten ontstonden die ons beeld over de spionagewereld nog bepalen. Het oudst gekende, gecodeerde document werd in de vorm van een kleitablet gevonden in Irak en stamt uit de 16de eeuw v. Chr. De Frumentarii, spionnen van het Romeinse Keizerrijk, werden ingeschakeld voor het bepalen van de vijandelijke locatie, het in kaart brengen van bevoorradingsplekken zoals graanschuren en het zoeken naar gunstige land- en communicatieroutes. Ze beschikten nog niet over technische snufjes. Dat gold nog steeds ten tijde van Napoleon, toen er wel een dienst voor tactische militaire informatievergaring was. Het bespieden van de tegenstander werd bepalend voor het verloop van bijna elke oorlog, maar voor de spionnen zelf liep het niet altijd goed af.

Enkele feiten:
De Dreyfusaffaire was een juridisch schandaal dat omstreeks 1900 grote gevolgen had voor de Franse politiek. Het betrof de onterechte veroordeling van officier Alfred Dreyfus (1859-1935), die ervan beschuldigd werd een spion voor Duitsland te zijn. Deze was gebaseerd op valse verklaringen van de werkelijke spion. Dreyfus werd tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, die hij op Duivelseiland (Frans-Guyana) moest uitzitten.

Edward Joseph Snowden is een voormalig medewerker van de CIA, die een grote hoeveelheid geheime documenten over Amerikaanse spionageactiviteiten openbaar maakte. Op 14 juni 2013 werd op last van de FBI een arrestatiebevel wegens spionage tegen de klokkenluider uitgevaardigd.

logosbanner