poort kluis 1 png

 

 

2017flyervoorkant

 

 

"Het dagelijkse leven en smokkel tijdens de Eerste Wereldoorlog"

WE HOUDEN EEN WINTERSTOP

GESLOTEN TOT EN MET 6 APRIL 2018

terug open vanaf 7 April 2018 tot 27 mei 2018

Generaal Von Bissing in Achel

Vrouwelijke douanebeambte in Achel 001 2 filtered

Ook in België worden Duitse vrouwen ingezet zoals deze dame die tewerkgesteld werd als douanebeambte te Achel. Reden te meer voor Generaal Van Bissing om dit met eigen ogen te komen vaststellen in Achel.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Bissing teruggeroepen naar het leger. Hij leidde het zevende leger vanaf 2 augustus tot en met 23 november 1914. Na de verovering van grote delen van België werd Bissing in december 1914 benoemd tot generaal-gouverneur van het Keizerlijke Duitse Generaal Gouvernement van België, de militaire regering van het Duitse keizerrijk in bezet België.

Hij voerde een zogenaamde Flamenpolitik om steun te krijgen van de Vlamingen. Zo werd onder andere in 1917 Universiteit Gent geheel vernederlandst. De universiteit werd door de tegenstanders naar hem vernoemd en veroordeeld als een ontoelaatbare tussenkomst van de bezetter. In hetzelfde jaar werd België in twee afzonderlijke taalgebieden opgedeeld. Hij ondertekende het doodvonnis van Edith Cavell.

Bissing overleed in 1917 in op het Domein Drie Fonteinen te Vilvoorde zijnde de officiële residentie van de Gouverneur. Hij is op het Invalidenfriedhof in Berlijn begraven. Zijn graf is inmiddels geruimd.

Foto midden : Generaal von Bissing op het station te Achel.

De inspektietocht van von Bissing 001 2 filtered

 

 Panorama jul-dec 1915

 

logosbanner