poort kluis 1 png

 

 

2017flyervoorkant

 

  We zijn open op zaterdag en zondag

"Het dagelijkse leven en smokkel tijdens de Eerste Wereldoorlog"

vanaf 1 juli 2017 tot en met 29 oktober 2017 en van 7 april 2018 tot en met 27 mei 2018

Elke zaterdag en zondag van 12-16u (niet op Pinksteren) 

 (niet op maandag) Groepen op aanvraag

1914 Hamont

hamontkioskIn 1914 waren er in Hamont 3433 inwoners.
Hamont was toen een bruisend stadje dankzij de aantrekkingskracht van het grote station op de lijn Antwerpen-Mönchengladbach, goed voor ruim 300 werknemers en het internationaal befaamd ursulinenklooster dat vooral Duitse en Engelse pensionaires verwelkomde en meer dan 70 zusters telde.

De zusters augustinessen verzorgden met 9 leden hulpbehoevende bejaarden uit de gemeente, terwijl de paters salvatorianen zich nog maar pas gevestigd hadden op het Lo en uitsluitend over een opleidingshuis voor religieuzen beschikten.

Het kasteel de l’Escaille was compleet uitgebouwd en een nieuwe generatie adellijke heren bracht de landbouw in dit gebied van weteringen tot bloei.
In 1892 kreeg Hamont een rijkswachtgebouw.

Hamont was een centrum van talloze kleine bedrijfjes: een linnenfabriek, een stokerij, 4 brouwerijen, 4 sigarenfabriekjes, 2 leerlooierijen, vele kleine bouwondernemingen, een drukkerij... Ook was er enkele jaren voor het uitbreken van de oorlog fors geïnvesteerd in de kaarsenfabriek Spaas.
Toch trokken nog veel arbeiders naar de zinkfabriek in Budel of de ‘poederfabriek’ in Kaulille.

hamont statieplein geanimeerdEr waren ook 3 hotels. Opvallend is het groot aantal kruidenierszaken:14
Hamont was nog erg actief in de aloude teutenhandel. Zelfs burgemeester Keunen kon het zich veroorloven om als volwaardige teut zijn zaken in Holland uit te oefenen. Het werk als burgemeester in die tijd was nog erg beperkt.

Ook het ontspanningsleven kende een bloei: er waren 2 fanfares, een harmonie en een zeer actieve toneelvereniging. Het Davidsfonds Hamont stond hoog aangeschreven.
De ontmoetingsplaats bij uitstek voor de eigen bevolking en voor de vele reizigers was de grote nieuwe neogotische Sint-Laurentiuskerk, die in 1904 prachtig voltooid was.

Industrie, ondernemingen:
Station
3 hotels
1 linnerij
1 stokerij
4 brouwerijen
4 sigarenfabrieken
1 kaarsenfabriek
2 leerlooierijen
1 drukkerij
14 kruidenierszaken
Vele kleine bouwondernemingen
Klooster Zusters Augustinessen
Klooster Ursulinen
Paters Salvatorianen
Rijkswachtgebouw

logosbanner